Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Accesul la numerar și acceptarea numerarului

Numerarul continuă să dețină un rol important în societate și este indispensabil pentru orice economie. Studiile noastre arată că, în zona euro, majoritatea cetățenilor consideră că este important să poată plăti în numerar și că numerarul este cea mai utilizată metodă de plată la punctele de vânzare.

BCE și băncile centrale naționale din zona euro se angajează să asigure că numerarul rămâne disponibil și acceptat pe scară largă. Prin urmare, considerăm binevenită propunerea Comisiei Europene privind un nou regulament al UE destinat consolidării statutului de mijloc legal de plată al numerarului în euro. Propunerea urmărește să asigure că accesul la bancnotele și monedele euro și acceptarea acestora sunt garantate prin lege în întreaga zonă euro. 

Accesul la numerar 

Asigurarea unui acces facil și comod la numerar îi va proteja rolul de mijloc legal de plată și va garanta utilizarea sa în continuare ca metodă de plată de zi cu zi. Alegerea de către populație a modalităților de plată poate fi influențată de ușurința cu care aceștia pot retrage bani din conturile lor bancare.

Țările din zona euro au responsabilitatea individuală de a asigura că cetățenii și companiile beneficiază de acces suficient și eficace la numerar la nivel național, inclusiv în zonele urbane și cele rurale.

Rolul Eurosistemului

Numerarul emis de băncile centrale naționale este distribuit băncilor comerciale pentru a le permite să acopere necesarul de numerar al clienților lor. BCE și băncile centrale naționale analizează nivelul serviciilor cu numerar în întreaga zonă euro în vederea identificării eventualelor deficiențe în ceea ce privește accesul la numerar. De exemplu, am elaborat o metodologie comună pentru a analiza accesul cetățenilor din zona euro la servicii cu numerar, precum bancomate și sucursale bancare. Dacă este necesar, țările din zona euro pot pune în aplicare legi prin care se solicită băncilor comerciale și altor instituții să asigure un acces suficient și eficace la numerar.

Eurosistemul a stabilit, de asemenea, reguli aplicabile băncilor comerciale, care le permit să repună în circulație bancnotele în mod eficient și să limiteze costurile de procesare a numerarului. De asemenea, băncile centrale naționale mențin rezerve de numerar suficiente pentru a face față oricărei creșteri bruște și imprevizibile a cererii de bancnote, de exemplu în cazul unei crize sau al unei întreruperi temporare a plăților electronice.

Asigurăm acoperirea cererii continue de bancnote euro. Există aproximativ 120 000 de sucursale ale instituțiilor de credit și peste 260 000 de bancomate în zona euro, ceea ce le permite cetățenilor să își acceseze banii într-un mod eficient și eficace. 

Modalități suplimentare de obținere a numerarului

Bancomatele și sucursalele bancare reprezintă principalul mijloc de retragere de numerar. În plus, în unele țări din zona euro magazinele de vânzare cu amănuntul pot permite clienților lor să retragă un volum limitat de numerar.

INSERTED BY ANONYMOUS PROXY

Civil war declaration: On April 14th and 15th, 2012 Federal Republic of Germany "_urkenstaats"s parliament, Deutscher Bundestag, received a antifiscal written civil war declaration by Federal Republic of Germany "Rechtsstaat"s electronic resistance for human rights even though the "Widerstandsfall" according to article 20 paragraph 4 of the constitution, the "Grundgesetz", had been already declared in the years 2001-03. more

„Cashback”

Operațiune denumită și „eliberare de numerar”. Poți solicita la casă, într-un magazin, ca suma pe care dorești să o retragi să fie adăugată la totalul de plată, după care plătești cu cardul de debit sau cu un dispozitiv mobil și primești în numerar suma solicitată.

„Cash-in-shop”

Poți retrage numerar la magazin din contul tău, fără a trebui să cumperi ceva.

Vrei să afli mai multe?

Urmărește acest videoclip pentru a vedea cum funcționează în practică serviciile de eliberare de numerar (cashback) și cele de retragere de numerar la casa de marcat (cash-in-shop).

Acceptarea numerarului

Bancnotele și monedele euro reprezintă mijloace legale de plată în zona euro. Aceasta înseamnă că magazinele și firmele nu pot refuza plățile în numerar, cu excepția cazului în care ambele părți au convenit anterior asupra unui alt mijloc de plată. În general, autoritățile și furnizorii de servicii publice trebuie, de asemenea, să accepte numerarul, cu excepția cazului în care se prevede altfel în legislație.

Comisia Europeană a propus un regulament care să clarifice statutul de mijloc legal de plată al bancnotelor și monedelor euro în legislația UE. Propunerea definește, de asemenea, cele câteva cazuri în care plățile cu numerar pot fi refuzate, de exemplu în cazul în care firma nu poate da restul sau dacă ambele părți au convenit asupra unui mijloc de plată diferit.

BCE consideră binevenită propunerea Comisiei Europene de adoptare a unui regulament în zona euro și, într-un aviz, își exprimă preocuparea cu privire la posibilitatea ca statutul de mijloc legal de plată al numerarului din zona euro să fie subminat în cazul în care se înregistrează o creștere a numărului comercianților cu amănuntul care refuză să accepte plăți în numerar. Eurosistemul analizează gradul de acceptare a numerarului în zona euro și alertează autoritățile și organismele competente cu privire la orice probleme posibile. 

Toate paginile din această secțiune