Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op

Financiële klimaatrapportage

Om klimaatverandering te kunnen aanpakken, zijn allereerst betrouwbare gegevens noodzakelijk. Alleen dan kunnen we onze impact op het klimaat zorgvuldig meten en inzicht krijgen in de risico’s waarmee we geconfronteerd worden. Dit creëert een basis om zinvolle en effectieve maatregelen te nemen.

Sinds 2023 publiceren de Europese Centrale Bank (ECB) en alle nationale centrale banken van het Eurosysteem collectief financiële klimaatrapportages. De informatie in deze rapportages wordt jaarlijks bijgewerkt.

In de loop der jaren ontstaat zo een beeld van onze voortgang met het decarbonisatietraject van onze portefeuilles dat is gericht op het ondersteunen van het klimaatakkoord van Parijs en de doelstellingen van de EU inzake klimaatneutraliteit, zoals uiteengezet in de Europese klimaatwet.

Waarover gaat de financiële klimaatrapportage?

Rapportage over de voor monetairbeleidsdoeleinden aangehouden activa van het Eurosysteem en de externe reserves van de ECB

Dit verslag heeft betrekking op de door het Eurosysteem aangehouden overheids-, bedrijfs- en gedekte obligaties in het kader van het programma voor de aankoop van activa en het pandemie-noodaankoopprogramma, en daarnaast op de externe reserves van de ECB.

Financiële klimaatrapportage over de voor monetairbeleidsdoeleinden aangehouden activa van het Eurosysteem en de externe reserves van de ECB
Rapportage over de niet-monetairbeleidsportefeuilles van de ECB

Dit verslag heeft betrekking op de niet-monetairbeleidsportefeuilles van de ECB. De ECB – en alle centrale banken van het Eurosysteem (zie onderstaande lijst) – publiceren klimaatinformatie over hun niet-monetairbeleidsportefeuilles, die ze elk onder hun eigen verantwoordelijkheid beheren.

Financiële klimaatrapportage over de niet-monetairbeleidsportefeuilles van de ECB

Belangrijke aspecten van de financiële klimaatrapportage

Wat?

In onze rapportages geven we informatie over de CO2-voetafdruk en het klimaatrisico van de financiële activa die de Europese Centrale Bank (ECB) en de nationale centrale banken in het eurogebied – gezamenlijk het Eurosysteem genoemd – aanhouden.

Waarom?

Onze rapportages maken de klimaatrisico’s en de effecten van onze portefeuilles transparanter. Dit versterkt onze besluitvormingsprocessen en geeft anderen meer inzicht in de risico’s en effecten.

Hoe?

Alle rapportages zijn gebaseerd op een geharmoniseerde benadering in overeenstemming met de gemeenschappelijke rapportagegrondslagen van het Eurosysteem. Deze grondslagen steunen op de aanbevelingen van de taskforce voor financiële informatieverschaffing over klimaatverandering (Task Force on Climate-related Financial Disclosures – TCFD). De monitoringtaken van deze taskforce zijn inmiddels overgenomen door de IFRS Foundation.

Overzicht van financiële klimaatrapportages van het Eurosysteem

Eurogebied

Europese Centrale Bank

België

Nationale Bank van België

Cyprus

Central Bank of Cyprus

Duitsland

Deutsche Bundesbank

Estland

Eesti Pank

Finland

Suomen Pankki – Finlands Bank

Frankrijk

Banque de France

Griekenland

Bank of Greece

Ierland

Central Bank of Ireland

Italië

Banca d’Italia

Kroatië

Hrvatska narodna banka

Letland

Latvijas Banka

Litouwen

Lietuvos bankas

Luxemburg

Banque centrale du Luxembourg

Malta

Central Bank of Malta

Nederland

De Nederlandsche Bank

Oostenrijk

Oesterreichische Nationalbank

Portugal

Banco de Portugal

Slovenië

Bank Slovenije

Slowakije

Národná banka Slovenska

Spanje

Banco de España

ZIE OOK

Meer over verwante onderwerpen

Meer informatie over de rapportages:

Veelgestelde vragen

Alle pagina's in dit deel