Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Discurs susţinut cu ocazia ceremoniei de inaugurare a Expoziţiei euro la Banca Naţională a României

Discursul luie José Manuel González-Páramo, Membru al Comitetului Executiv BCE,
Bucureşti, 10 martie 2011

Stimate domnule guvernator Isărescu,

Doamnelor şi domnilor,

Am plăcerea să mă aflu astăzi aici, cu ocazia deschiderii Expoziţiei euro, care va fi găzduită de Banca Naţională a României până la data de 27 mai 2011. Această expoziţie reprezintă încă un exemplu al relaţiilor strânse dezvoltate în ultimii ani între Banca Centrală Europeană şi Banca Naţională a României. Păstrez încă vie amintirea artiştilor români care, în anul 2009, au susţinut spectacole la Frankfurt în cadrul Zilelor culturale ale BCE, eveniment care, în acel an, a fost dedicat României.

Expoziţia euro este consacrată monedei unice europene. Cea de-a treia etapă a Uniunii Economice şi Monetare a debutat la data de 1 ianuarie 1999, odată cu fixarea irevocabilă a cursurilor de schimb ale monedelor celor 11 state membre care au format iniţial zona euro, şi a culminat cu introducerea monedelor şi bancnotelor euro la data de 1 ianuarie 2002. De atunci, alte ţări au continuat să adere la zona euro, ultima dintre acestea fiind, după cum ştiţi, Estonia, care a adoptat euro la 1 ianuarie 2011. Astfel, bancnotele şi monedele euro constituie în prezent mijloace legale de plată în 17 dintre cele 27 de state membre ale UE, fiind utilizate de 331 de milioane de cetăţeni, din Cipru până în Irlanda şi din Portugalia până în Finlanda. De altfel, acestea se numără printre cele mai vizibile simboluri ale Europei, iar euro reprezintă unul dintre elementele definitorii ale identităţii europene actuale.

Introducerea monedei euro prezintă numeroase avantaje, nu numai pentru cetăţenii ţărilor din zona euro, ci şi pentru cetăţenii altor state membre ale UE, precum România. De exemplu, atunci când călătoresc în ţările din zona euro, cetăţenii români pot utiliza euro ca modalitate de plată transfrontalieră, apelând astfel doar o singură dată la operaţiunea de schimb valutar. Totodată, aceştia pot compara cu mai multă uşurinţă preţurile la nivelul ţărilor din zona euro. Nu în ultimul rând, companiile româneşti, pentru care zona euro reprezintă un important partener comercial, pot utiliza o singură monedă, şi anume euro, în tranzacţiile încheiate cu partenerii de afaceri din cele 17 ţări ale zonei euro.

Pentru a adera la zona euro, fiecare stat membru al UE trebuie să îndeplinească o serie de criterii bine definite, şi anume:

  1. să nu facă obiectul unei decizii a Consiliului UE privind existenţa unui deficit bugetar excesiv;

  2. să aibă o evoluţie sustenabilă a preţurilor şi o rată medie a inflaţiei care nu poate depăşi cu mai mult de 1,5% rata inflaţiei a celor trei state membre ale UE care au înregistrat cele mai bune rezultate în domeniul stabilităţii preţurilor;

  3. să fi înregistrat o rată nominală medie a dobânzii pe termen lung care nu o poate depăşi cu mai mult de 2% pe aceea a celor trei state membre ale UE care au înregistrat cele mai bune rezultate în domeniul stabilităţii preţurilor;

  4. moneda sa naţională trebuie să fi participat la Mecanismul Cursului de Schimb II pentru o perioadă de cel puţin doi ani şi, astfel, să fi respectat marjele stabilite de fluctuaţie ale monedei naţionale faţă de euro;

  5. să se asigure că îndeplineşte criteriile de convergenţă juridică.

Banca Centrală Europeană a evidenţiat, în rapoartele sale periodice de convergenţă, faptul că aceste criterii trebuie îndeplinite de o manieră sustenabilă. În ceea ce priveşte România, crearea unui mediu favorabil convergenţei sustenabile necesită, printre altele, o politică monetară orientată către stabilitate şi implementarea strictă a programelor de consolidare fiscală.

Permiteţi-mi să revin la Expoziţia euro. Până în prezent, Expoziţia euro a fost găzduită de numeroase state membre ale UE, fiind organizată la Bratislava, Barcelona, Roma, Berlin, Frankfurt, Luxemburg, Varşovia şi Tallinn. De la Bucureşti, expoziţia îşi va continua traseul european şi va ajunge la Paris, Sofia şi Atena.

Obiectivul principal al Expoziţiei euro este acela de a oferi cetăţenilor de toate vârstele ocazia de a se familiariza cu moneda euro. Vizitatorii vor avea la dispoziţie o tematică diversă, de la istoria banilor la producerea bancnotelor euro. Totodată, prin intermediul numeroaselor prezentări interactive, aceştia vor afla informaţii despre modul în care pot verifica elementele de siguranţă ale bancnotelor euro.

În cadrul expoziţiei, veţi recunoaşte cu siguranţă imaginile podurilor redate pe reversul bancnotelor euro. Aceste poduri sunt simbolul comunicării între popoarele Europei, precum şi între Europa şi restul lumii. Totodată, acestea marchează legătura dintre trecut şi prezent şi sunt un simbol al viitorului european comun. Diversitatea europeană este reflectată şi de feţele naţionale ale monedelor euro, care prezintă personalităţi şi simboluri naţionale reprezentative pentru cultura şi patrimoniul fiecărei ţări din zona euro.

Expoziţia euro se adresează în egală măsură şi generaţiilor mai tinere. În colţul copiilor, acestora li se oferă posibilitatea de a participa la jocuri educaţionale pe calculator, de a afla mai multe informaţii despre caracteristicile bancnotelor euro prin intermediul prezentărilor interactive sau de a urmări povestea personajelor Ana şi Alex în lupta cu falsificatorii de bancnote. Pentru aceia dintre dumneavoastră care au copii, expoziţia reprezintă o bună ocazie de a cunoaşte moneda euro într-un mod amuzant şi deconectant.

Doamnelor şi domnilor, îmi exprim speranţa sinceră că veţi fi plăcut impresionaţi de vizitarea Expoziţiei euro. În numele Băncii Centrale Europene, îmi revine plăcerea să declar această expoziţie deschisă.

CONTACT

Banca Centrală Europeană

Direcția generală comunicare

Reproducerea informațiilor este permisă numai cu indicarea sursei.

Contacte media